Factoring steeds populairder (12-02-2025)

Factoring steeds populairder

istockphoto 1082458132 612x612 1

KENNISBLOG | 𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨đĢđĸ𝐧𝐠 đŦ𝐭𝐞𝐞𝐝đŦ 𝐩𝐨𝐩𝐮đĨ𝐚đĸđĢ𝐝𝐞đĢ
Als ondernemer is het belangrijk om je cashflow gezond te houden en voldoende werkkapitaal beschikbaar te hebben om je bedrijf draaiende te houden Ên te laten groeien.

EÊn van de financieringsopties die voor veel MKB-ondernemers interessant kan zijn, is factoring. We zien een toename in populariteit en daarom is het tijd om eens aandacht te besteden aan deze vorm van financiering.

Wat is factoring?
Factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij (ook wel factor genoemd) tegen een bepaald percentage van de factuurwaarde.

In ruil daarvoor ontvangt het bedrijf direct een groot deel van het factuurbedrag, meestal rond de 80 tot 90 procent, en de factoringmaatschappij neemt het debiteurenrisico over. Zodra de klant de factuur volledig betaalt, ontvangt het bedrijf het resterende bedrag minus een afgesproken vergoeding voor de factoringdiensten.

Hoe werkt factoring?
Het proces van factoring is over het algemeen eenvoudig en transparant. Nadat een bedrijf een product of dienst heeft geleverd aan een klant en een factuur heeft uitgegeven, verkoopt het die factuur aan de factoringmaatschappij. Hierbij moet wel sprake zijn van een factuur aan een bedrijf (geen consument) en een afgeronde prestatie (geen deelfacturen).

De factoringmaatschappij verstrekt onmiddellijk een groot deel van het factuurbedrag aan het bedrijf, vaak binnen 24 uur. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de factoringmaatschappij om de betaling van de klant te innen. Zodra de betaling is ontvangen, wordt het resterende bedrag aan het bedrijf overgemaakt, minus de afgesproken vergoeding voor de factoringdiensten.

Tegenwoordig zijn er ook vormen van factoring waarbij je het debiteurenbeheer/klantcontact zelf in beheer houdt. Het uit handen geven van je klant werd toch vaak als nadeel beschouwt en daar is op ingespeeld met andere vormen van factoring. Het kan ook een voordeel zijn om het debiteurenbeheer wel door een factoringmaatschappij te laten doen, je hebt er zelf geen omkijken meer naar.